Hoofdluis

Hoofdluis

Wat is het?

De luis is een langwerpig, vleugelloos insect dat leeft in het haar van de mens. De luis voedt zich door het opzuigen van bloed via kleine prikjes (zoals een mug). Zonder bloed leven luizen maximaal 24 à 48 uur, daarna verzwakken ze heel snel. Volwassenen luizen worden twee tot vier mm lang en ze hebben een lichtgrijze of bruine kleur. De luis springt of vliegt niet, maar kruipt gemakkelijk van het ene hoofd naar het andere bij nauw contact (bv. bij spelen, ravotten, knuffelen). In uitzonderlijke gevallen komt een luis terecht in een muts, sjaal, kam of borstel en kan ze zo in een andere haardos belanden.

Een neet is een eitje van een luis. Een neet met een levende luis erin is geelwit tot parelmoerkleurig en bevindt zich op 0,5 à 1 cm van de hoofdhuid. Een lege neet is helder wit en bevindt zich op minimum 1 cm van de hoofdhuid. Een neet met een dode luis erin is zwart tot bruin. Een neet is niet uit het haar te schudden. Ze is aan haar vastgekleefd en groeit mee. Neten komen vooral voor in de nekstreek, achter de oren, onder een paardenstaart of ter hoogte van de froufrou.

Wat kan je zelf doen?

Je inspecteert het haar best aan de hand van de “nat-kam methode”:

  • Was het haar met gewone shampoo.
  • Breng conditioner aan in het haar.
  • Kam de knopen uit het haar met een gewone kam.
  • Kam het haar met een luizenkam van achter naar voor, tegen de schedelhuid aan (hoofd voorover, kind zit op knieën). Start bij het ene oor en schuif na elke kambeweging op naar het andere oor: van links naar rechts en van rechts naar links.
  • Veeg na elke kambeweging de luizenkam af aan een (witte) papieren servet en controleer op luizen.
  • Spoel het haar uit en laat het zeer nat. Kam het haar met een gewone kam naar achter
  • Kam nu met de luizenkam van voor naar achter (kind zit nu rechtop): start bij het ene oor en schuif na elke kambeweging op naar het andere oor.
  • Kam in totaal 15 minuten.
  • Na kambeurt ontsmet je de kam met alcohol.
  • Herhaal deze behandeling vier keer gedurende twee weken.

Als je luizen gevonden hebt, dan screen je best meteen alle gezinsleden. Meld het geval ook op school. Start enkel een behandeling wanneer je luizen gevonden hebt, anders heeft het geen zin.

 Wat kan je apotheker doen?

Je apotheker kan je een shampoo, lotion of spray aanraden.

Producten op basis van pediculliciden:

Dergelijke producten hebben een toxisch effect op het centrale zenuwstelstelsel van de luis. Enkele producten zijn: malathion (Radikal), permethrine (Nix creme), depallethrine + piperonylbutoxide (Para spray). Het is aanbevolen om de behandeling na zeven dagen te herhalen. Deze producten kunnen soms irritatie op de hoofdhuid of jeuk veroorzaken. Heel zelden is er een allergische reactie mogelijk. Je gebruikt deze producten het best niet bij kinderen jonger dan zes maanden of bij zwangerschap of borstvoeding.

Producten op basis van dimethicon

Deze producten (bv. Silikom) zorgen voor een verstikkende film rond de luis. Je brengt ze aan op droog haar, laat ze inwerken (inwerkingstijd afhankelijk van product) en spoelt ze uit.  Herhaal deze behandeling na zeven dagen.

Wanneer raadpleeg je best je arts?

In de meeste gevallen is een bezoek aan de arts niet nodig. Je raadpleegt best wel je arts als het probleem niet opgelost raakt of bij ernstige irritatie van de hoofdhuid.